[ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za SPARC arhitekturu - Glava 1
Dobrodošli u Debian


Vrlo nam je drago što se odlučili isprobati Debian. Uvjereni smo kako ćete uvidjeti da je Debian jedinstven među distribucijama operativnih sustava. Debian spaja kvalitetan slobodni softver iz cijelog svijeta, integrirajući ga u koherentnu cjelinu. Zbroj je doista više od svojih dijelova.

Debian GNU/Linux distribuciju čini više programskih paketa. Svaki paket se sastoji od izvršnih datoteka, skripti, dokumentacije i konfiguracijskih informacija. Svaki paket ima održavatelja (engl. maintainer) koji je odgovoran za njega. Na taj način Debian raste skalabilno. Svatko tko pristane poštovati Debianov društveni ugovor može postati novi održavatelj. Svaki održavatelj može u Debian uvesti nove programe --- ako oni zadovoljavaju naše kriterije slobode, a paket slijedi naše standarde kvalitete.

Debianove smjernice slobodnog softvera je jasno i sažeto izražava Debianove kriterije slobodnog softvera. To je vrlo utjecajan dokument u pokretu slobodnog softvera i čini osnovu za Open Source Free Software Guidelines.

Samo Debian ima opširnu specifikaciju svojih standarda kvalitete, Debian Policy. Taj dokument određuje kvalitete i standarde kojima potčinjavamo Debian pakete.

Kako bi zaštitio vaš sustav od trojanskih konja i drugih štetnih programa, Debian provjerava jesu li paketi došli od svojih pravih Debian održavatelja. Održavatelji se također jako trude podesiti pakete na siguran način. Ako se sa isporučenim paketima ipak pojave sigurnosni problemi, ispravci su općenito brzo dostupni. Jednostavnim redovitim osvježavanjem svojih sustava skidat ćete i instalirati sigurnosne ispravke.

Za općenitije informacije o Debianu pogledajte Debian FAQ.


1.1 Nabavljanje najnovije verzije ovog dokumenta

Ovaj dokument se stalno mijenja. Svakako provjerite stranice Debiana 2.1 za najnovije informacije o verziji 2.1. Nove verzije ovog instalacijskog priručnika također su dostupne na njegovim službenim stranicama.


1.2 Organizacija ovog dokumenta

Namjena ovog dokumenta je služiti kao priručnik novim korisnicima Debiana. Pokušava što manje pretpostavljati o čitateljevoj razini stručnosti. Ipak, pretpostavlja se općenito znanje o radu vašeg hardvera.

Stručni korisnici u ovom dokumentu također mogu naći zanimljive referentne informacije, uključujući minimalne veličine instalacije, detalje o hardveru kojeg podržava Debianov instalacijski sustav, i tako dalje. Ohrabrujem stručne korisnike da dijelove dokumenta preskaču.

Općenito, dokument je složen linearno, vodeći korisnika kroz instalacijski postupak. Evo tih koraka i poglavlja ovog dokumenta koji ih opisuju.

  1. Saznajte odgovara li vaš hardver zahtjevima korištenja instalacijskog sustava, u Zahtjevi sustava, Glava 2.
  2. Napravite backup svog sustava i obavite svo planiranje i podešavanje hardvera prije instaliranja Debiana, u Prije nego počnete, Glava 3.
  3. Particionirajte svoj tvrdi disk prema opisu iz Particioniranje tvrdog diska, Glava 4. Particioniranje je vrlo važno jer ćete s njime morati živjeti neko vrijeme.
  4. Metode instaliranja Debiana, Glava 5 predstavlja razne načine instaliranja Debiana. Odaberite i odgovarajuće pripremite svoj instalacijski medij.
  5. Zatim ćete dignuti instalacijski sustav. Informacije o tom koraku pokriva Dizanje instalacijskog sustava, Glava 6; ta glava također sadrži postupke za rješavanje problema ako ih pri dizanju budete imali.
  6. Obavite početnu konfiguracij sustava, o čemu govori Korištenje dbootstrapa za početnu konfiguraciju sustava, Glava 7, poglavlja Uvod u dbootstrap, Poglavlje 7.1 do ``Konfiguracija mreže'', Poglavlje 7.12.
  7. Instalirajte osnovni sustav, prema ``Instalacija osnovnog sustava'', Poglavlje 7.13.
  8. Dignite novoinstalirani osnovni sustav i prođite kroz neke poslove koji slijede instalaciju osnove, prema Trenutak istine, Poglavlje 7.16.
  9. Instalirajte ostatak sustava pomoću dselecta, u Instaliranje ostatka sustava, Poglavlje 7.23.

Kada jednom instalirate svoj sustav, možete pročitati Daljni koraci i kamo nakon toga, Glava 8. Ta glava objašnjava gdje naći više informacija o Unixu, Debianu, te kako zamijeniti svoj kernel. U slučaju da želite izgraditi vlastiti instalacijski sustav iz izvornog koda, pogledajte Tehničke informacije o boot-floppies, Glava 9.

Konačno, informacije o ovom dokumentu, te kako mu pridonijeti, sadrži Administrativno, Glava 10.


1.3 O autorskim pravima i programskim licencama

Sigurno ste pročitali licence koje dolaze s većinom komercijalnog softvera --- kažu da možete koristiti samo jedan primjerak programa na jednom računalu. Debian GNU/Linux sustav nije takav. Ohrabrujemo vas da instalirate na svako računalo u vašoj školi ili radnom mjestu. Posudite ga prijateljima i pomozite im u instalaciji na njihova računala. Čak možete načiniti tisuće kopija i prodavati ih --- uz nekoliko ograničenja. Razlog tomu je što je Debian zasnovan na slobodnom softveru.

Slobodni softver ne znači da nema autorskih prava i ne znači da se CD koji kupujete s takvim softverom distribuira besplatno. Slobodni softver, među ostalim, znači da licence pojedinih programa ne zahtijevaju od vas plaćanje povlastice distribuiranja ili korištenja programa. Također znači da bilo tko može proširivati, prilagođavati i mijenjati softver, te također distribuirati rezultat svoga rada.[1]

Mnogi programi u sustavu su licencirani pod GNU Općom javnom licencom, odnosno GPL-om (engl. General Public License). GPL zahtijeva da izvorni kod programa učinite dostupnim kad god distribuirate primjerak programa; to osigurava pravo vas, korisnika, na mijenjanje softvera. Prema tome, uključili smo izvorni kod za sve te programe u Debian sustavu.[2] Programi iz Debiana koriste i nekoliko drugih oblika autorskih prava i programskih licenci. Možete pogledati autorska prava i licence svakog programa gledanjem u datoteku /usr/doc/package-name/copyright nakon što instalirate sustav.

Za više informacija o licencama te kako Debian odlučuje što je dovoljno slobodno za ulazak u glavnu distribuciju pogledajte Debianove smjernice slobodnog softvera.

Najvažnija zakonska obavijest je da ovaj softver dolazi bez jamstava. Programeri koji su napisali ovaj softver učinili su to za dobrobit zajednice. Ne daje se nikakvo jamstvo o prikladnosti softvera za bilo koju danu svrhu. Međutim, budući da je softver slobodan, ovlašteni ste prema potrebi mijenjati softver tako da pristaje vašim potrebama --- i uživati u prednostima drugih koji su proširili softver na taj način.


[ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]
Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za SPARC arhitekturu
verzija 2.1.11, 28. 8. 1999.
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo