[ natrag ] [ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]

Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za SPARC arhitekturu - Glava 6
Dizanje instalacijskog sustava


U prošloj glavi ste već odabrali svoj sustav dizanja. To može biti dizanje s Rescue diskete, dizanje s CD-ROM-a, dizanje mrežom, ili dizanje iz već instaliranog operativnog sustava. Ova glava opisuje neke načine kontroliranja dizanja, česte probleme pri dizanju i neke načine kako ih zaobići, ili nam barem pomoći u dijagnosticiranju problema.


6.1 Parametri dizanja

Parametri dizanja su parametri Linux kernela koji se obično koriste kako bi se osigurao pravilan rad uređaja. Većim dijelom, kernel sam može saznati informacije o vašim periferijama. Međutim, u nekim ćete mu slučajevima malo morati pomoći.

Ako se dižete s Rescue diskete ili CD-ROM-a bit će vam ponuđen boot prompt, boot:. Detalje o korištenju boot parametara uz Rescue disketu sadrži Dizanje s Rescue diskete, Poglavlje 6.2. Ako se dižete iz postojećeg operativnog sustava, parametre dizanja ćete morati postavljati drugim sredstvima. Potpune informacije o parametrima dizanja se mogu naći u Linux BootPrompt HOWTO; ovo poglavlje navodi samo natuknice o najkorištenijim parametrima.

Ako sustav dižete prvi put, pokušajte s predodređenim parametrima (tj. nemojte postavljati argumente) i pogledajte radi li točno. Vjerojatno hoće. Ako nije, poslije se možete ponovo dignuti i potražiti posebne parametre koji obavještavaju sustav o vašem hardveru.

Kada se kernel digne, rano u postupku trebala bi se pokazati poruka Memory: slobodnok/ukupnok available. ukupno bi trebalo odgovarati ukupnoj količini dostupnog RAM-a, u kilobajtima. Ako ne odgovara instaliranom RAM-u, morate koristiti parametar mem=ram, gdje je ram veličina memorije, uz nastavak ``k'' za kilobajte, odnosno ``m'' za megabajte. Na primjer, i mem=8192k i mem=8m znače jedno te isto.

Primjetite da je 2.0 serija Linux kernela ograničena na 960 MB memorije. Ako na svom stroju imate više od toga, morat ćete dodati parametar mem=960m.

Ako se dižete sa serijske konzole, kernel će to obično sam detektirati. Ako je na računalo također priključena grafička kartica (framebuffer) i tipkovnica, a želite se dignuti preko serijske konzole, možda ćete morati kernelu navesti argument console=uređaj, gdje je uređaj vaš serijski uređaj, što je obično ``ttya'' ili ``ttyb'' za SPARC, ili inače nešto poput ``ttyS0''. Alternativno, namjestite OpenPROM varijable input-device i output-device na ``ttya''.

Opet, podrobni detalji o parametrima dizanja se mogu naći u Linux BootPrompt HOWTO, uz savjete za opskuran hardver. Neki česti problemi navedeni su dolje u Problemi u postupku dizanja, Poglavlje 6.5.


6.2 Dizanje s Rescue diskete

Dizanje s Rescue diskete je lako: stavite ju u primarni disketni pogon i resetirajte sustav pritiskom na reset, ili isključivanjem i uključivanjem sustava. Disketi bi trebalo biti pristupljeno, a zatim biste trebali vidjeti zaslon koji predstavlja Rescue disketu i završava boot: promptom.

Ako sustav dižete na neki drugi način, slijedite upute i čekajte da se pojavi boot: prompt. Ako se dižete s disketa manjih od 1.4 MB, ili, zapravo, kad god dižete disketu za svoju arhitekturu, morate metodu dizanja ramdisk i trebat će vam Root disketa.

Na boot: promptu možete učiniti dvije stvari. Možete pritisnuti funkcijske tipke F1 do F10 za nekoliko stranica korisnih informacija, ili možete dignuti sustav.

Informacije o parametrima koji bi se mogli pokazati korisnima mogu se dobiti pritiskom na F4 i F5. Ako naredbenom redu dodajete parametre, nemojte zaboraviti napisati metodu dizanja (predodređeno linux) i razmak prije prvog parametra (na primjer, linux floppy=thinkpad). Ako samo pritisnete Enter, to je isto kao da ste napisali linux bez posebnih parametara.

Disketa se naziva Rescue (engl. spasilačka) disketa jer ju možete koristiti za dizanje sustava i obavljanje popravaka ako dođe do problema koji onemogućava dizanje s diska. Prema tome, tu disketu sačuvajte nakon instalacije sustava. Pritisak na F3 pruža daljne informacije o korištenju Rescue diskete.

Kada pritisnete Enter, trebali biste vidjeti poruku Loading..., a zatim Uncompressing Linux...; potom nekoliko zaslona informacija o hardveru u vašem sustavu. Više o tom stupnju procesa dizanja saznat ćete dolje.

Ako odaberete neku drugu metodu dizanja, kao što je ``ramdisk'' ili ``floppy'', od vas će se tražiti da ubacite Root disketu. Umetnite Root disketu u prvi disketni pogon i pritisnite Enter. (Ako odaberete floppy1, Root disketu ubacite u drugi disketni pogon.)


6.3 Dizanje s CD-ROM-a

Dizanje s CD-ROM-a je stvar stavljanja CD-ROM-a u pogon i dizanja. Zapravo, morat ćete postaviti svoj boot parametar u OpenBootu kako je opisano u Odabir uređaja za dizanje, Poglavlje 3.3.2. Sustav bi se trebao dignuti i predstaviti vam boot: prompt. Tu možete upisati svoje parametre dizanja i odabrati kernel.


6.4 Tumačenje kernelovih poruka pri pokretanju

Tijekom dizanja ćete možda vidjeti mnoge poruke u obliku can't find nešto, ili nešto not present, can't initialize nešto, ili čak this driver release depends on nešto. Većina tih poruka su bezopasne. Vidite ih jer je kernel instalacijskog sustava izgrađen kako bi radio na računalima s mnogim uređajima. Očito, ničije računalo neće imati svaki mogući uređaj, pa operativni sustav može uputiti nekoliko pritužbi dok traži uređaje kojih nemate. Također ćete možda vidjeti zastajanje sustava na neko vrijeme. Sustav tada čeka na odgovor uređaja koji nije prisutan na vašem sustavu. Ako vam je vrijeme dizanja neprihvatljivo dugo, kasnije možete izgraditi vlastiti kernel (pogledajte Kompajliranje novog kernela, Poglavlje 8.4).


6.5 Problemi u postupku dizanja

Ako imate problema i kernel se objesi pri dizanju, ne prepoznaje periferije koje imate, ili diskovi nisu točno prepoznati, prva stvar koju trebate provjeriti su parametri dizanja, kao što je objašnjeno u Parametri dizanja, Poglavlje 6.1.

Problemi se često mogu riješiti uklanjanjem dodataka i uređaja te ponovnim pokušajem dizanja.

Ako se ne možete dignuti zbog poruka o problemu s ``IDPROM''-om, moguće je da je vaša NVRAM baterija, u kojoj su pohranjene konfiguracijske informacije o vašem firmwareu, potrošena. Za više informacija pogledajte Sun NVRAM FAQ.

Ako imate još problema, predajte izvještaj o bugu. Pošaljite poruku na submit@bugs.debian.org. Ovaj tekst mora biti u prvim redovima poruke:

   Package: boot-floppies
   Version: verzija

Svakako zamijenite verzija verzijom boot-floppies seta kojeg ste koristili. Ako ne znate verziju, koristite datum kada ste ih skinuli, i uključite distribuciju iz koje ste ih uzeli (dakle, ``stable'', ``frozen'').

Također biste trebali u svom bug izvještaju uključiti sljedeće informacije:

   architecture: sparc
   model:     vaš opći proizvođač hardvera i model
   memory:    količina RAM-a
   scsi:     SCSI host adapter, ako ga imate
   cd-rom:    model i vrsta sučelja CD-ROM-a, npr. ATAPI
   network card: mrežna kartica, ako ju imate
   pcmcia:    detalji o svim PCMCIA uređajima

Ovisno o prirodi buga, također bi moglo biti korisno navesti instalirate li na IDE ili SCSI diskove, druge periferne uređaje kao što je zvučna kartica, kapacitet diska, te model grafičke kartice.

U bug izvještaju opišite problem i u slučaju rušenja kernela navedite zadnje vidljive poruke kernela. Opišite korake kojima ste sustav doveli u problematično stanje.


[ natrag ] [ Sažetak ] [ Obavijest o autorskim pravima ] [ Sadržaj ] [ dalje ]
Instaliranje Debian GNU/Linuxa 2.1 za SPARC arhitekturu
verzija 2.1.11, 28. 8. 1999.
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo