[ edellinen ] [ Tiivistelmä ] [ Tekijänoikeuksista ] [ Sisällys ] [ seuraava ]

Debian GNU/Linux 2.1 asennusohje Motorola 680x0 - Luku 3
Ennen kuin aloitat


3.1 Varmuuskopio

Ennen kuin aloitat, olethan varmasti kopioinut talteen jokaisen tiedoston laitteistostasi. Asennusohjelma saattaa hävittää kaiken tiedon kiintolevyltä! Asennuksessa käytettävät ohjelmat ovat sangen luotettavia ja useimpia on käytetty vuosien ajan; tästä huolimatta virheliike saattaa tulla kalliiksi. Vaikka varmuuskopio onkin olemassa, kannattaa olla varovainen ja harkita mitä tekee. Kahden minuutin harkinta voi säästää tuntikausien turhan työn.

Vaikka asentaisitkin monikäynnistysjärjestelmää (multi-boot), etsi käsille kaikkien laitteistoon asennettujen käyttöjärjestelmien taltiot (CD tms. jolta käyttöjärjestelmä asennetaan). Erityisesti jos muutat käynnistyslevyn osioita, saatat joutua asentamaan käyttöjärjestelmän alkulatausohjelman (boot loader) tai joissain tapauksissa (t.s Macintosh), koko käyttöjärjestelmän.

Since the only supported installation method for m68k systems is booting from a local disk or floppy using an AmigaOS/TOS/MacOS-based bootstrap, you will need the original operating system in order to boot Linux.


3.2 Nämä tiedot tarvitaan

Tämä ohjeen lisäksi tarvitaan atari-fdisk manuaalisivun, amiga-fdisk manuaalisivun, mac-fdisk manuaalisivun, pmac-fdisk manuaalisivun, dselect Tutorial ja Linux/m68k FAQ.

Mikäli tietokone on kytketty paikallisverkkoon kiinteästi (t.s. Ethernet tai vastaava -- ei PPP yhteys), on verkon vastuuhenkilöltä kysyttävä seuraavat tiedot:

Mikäli tietokoneesi ainoa verkkoyhteys on sarjaväylän kautta PPP:tä tai vastaavaa soittoyhteyttä käyttäen, et varmaankaan asenna peruskokoonpanoa verkosta. Tällöin verkkoasetuksista ei tarvitse välittää ennen kuin käyttöjärjestelmän asennus on valmis. Katso kohtaa PPP:n käyttöönotto, Kohta 7.22 PPP:n asetuksista Debianissa.


3.3 Ennen asennusta tehtävät laitteiston ja käyttöjärjestelmän asetukset

Joskus laitteistosi nippeleitä pitää hieman väännellä ennen asennusta. x86 -koneet ovat erityisen ikäviä tässä suhteessa; muiden arkkitehtuurien asennusta edeltävät asetukset ovat huomattavasti yksinkertaisempia.

Tämä osa käy läpi asennusta edeltävät laitteiston säädöt, jos niitä on, jotka on tehtävä ennen kuin Debian asennetaan. Yleensä tämä tarkoittaa "kovo" -asetusten tarkistamista ja mahdollisesti muuttamista. "Kovo" eli "Firmware" on laitteiston sulautettu ohjelmisto, sen tärkein tehtävä on huolehtia kylmäkäynnistyksestä (sen jälkeen kun laitteisto on käynnistetty virtakytkimestä).


3.3.1 Firmware Revisions and Existing OS Setup

Motorola 680x0 machine are generally self-configuring and do not require firmware configuration. However, you should make sure that you have the appropriate ROM and system patches. On the Macintosh, MacOS version >= 7.1 is recommended because version 7.0.1 contains a bug in the video drivers preventing the booter from deactivating the video interrupts, resulting in a boot hang. The Amiga bootstrap requires ixemul.library, a version of which is distributed on the CD-ROM.

If you are installing from MacOS,


3.3.2 Prosessorin ylikellotus

Monet ovat yrittäneet 90MHz:n prosessorin käyttämistä 100MHz:lla jne. Joskus se toimii, mutta on herkkä lämpötilalle ja muille seikoille ja saattaa itse asiassa vahingoittaa konettasi. Eräs tämän asennusohjeen kirjoittajista ylikellotti konettaan vuoden verran, ja sitten kone alkoi odottamatta keskeyttämään gcc-ohjelman käyttöjärjestelmän ydintä käännettäessä. Kun prosessorin kellotaajuus säädettiin takaisin sen oikeaan arvoon, ongelma katosi.


3.3.3 Huonot muistipiirit

gcc-kääntäjä on usein ensimmäinen ohjelma joka kaatuu huonosti toimivan muistipiirin (tai muiden satunnaisesti tietoa muuttavien laiteongelmien) vuoksi, koska se rakentaa suuria tietorakenteita joita läpikäydään toistuvasti. Virhe näissä tietorakenteissa saa sen suorittamaan kelvottoman konekäskyn tai viittaamaan kelvottomaan muistiosoitteeseen (tuottaa virheellisen konekäskyn tai väärän muistiviitteen). Tämän oireena on gcc joka kaatuu "unexpected signal" -virheeseen.

Atari TT RAM boards are notorious for RAM problems under Linux; if you encounter any strange problems, try running at least the kernel in ST-RAM. Amiga users may need to exclude RAM using a booter memfile.


[ edellinen ] [ Tiivistelmä ] [ Tekijänoikeuksista ] [ Sisällys ] [ seuraava ]
Debian GNU/Linux 2.1 asennusohje Motorola 680x0
version 2.1.11, 28 August, 1999
Bruce Perens
Sven Rudolph
Igor Grobman
James Treacy
Adam Di Carlo
Suomentanut Tapio Lehtonen tapio.lehtonen@iki.fi
Suomentanut Antti-Juhani Kaijanaho ajk@debian.org