MIPS-anpassning

Översikt

MIPS-anpassningen består egentligen av två; debian-mips och debian-mipsel, vilka endast skiljer sig i vilken ”endian” binärfilerna är kompilerade för. MIPS-processorerna kan köra med båda sorterna av ”endianness”, men då det oftast inte går att välja i programvaran behöver vi båda arkitekturerna. SGI-maskiner kör i ”big endian”-läge (debian-mips), medan Loongson 3 kör i ”little endian”-läge (debian-mipsel). Vissa moderkort, till exempel Broadcoms BCM91250A-utvärderingskort (alias SWARM), kan köra båda lägena, vilket kan väljas med en omkopplare på kortet. Vissa Cavium Octeon-baserade maskiner kan växla mellan båda lägen i bootloadern.

Givet att de flesta MIPS-maskiner har 64-bitars CPUer, så är en debian-mips64el-anpassning under utveckling för närvarande och kan möjligtvis släppas med Debian GNU/Linux 9.

Aktuell status

Debian GNU/Linux 8.11 stöder följande maskiner:

Utöver de ovan nämnda maskinerna är det möjligt att använda Debian på en hel del andra maskiner, med reservationen att en icke-Debiankärna används. Detta är exempelvis fallet med utvecklingskortet MIPS Creator Ci20.

Allmän information om MIPS

Se versionsfakta och installationsmanualen för mer information.

Tillgänglig maskinvara för Debianutvecklare

Två maskiner finns tillgängliga för Debianutvecklare för arbete med MIPS-anpassning: etler.debian.org (mipsel/mips64el) och minkus.debian.org (mips). Maskinerna har utvecklings-chroot-miljöer som kan nås med schroot. Vänligen se maskindatabasen för mer information om dessa maskiner.

Inblandade personer

Här finns en lista över de som arbetar på MIPS-anpassningen:

Kontakter

Sändlistor

Det finns några sändlistor som handlar om Linux/MIPS och mer specifikt om Debian/MIPS.

IRC

Du kan hitta oss på IRC på irc.debian.org på kanalen #debian-mips.

Länkar

Kärnutveckling för Linux/MIPS – Massor av information om MIPS
linux-mips.org
Mikroprocessortillverkare
https://imgtec.com/mips
Information om maskinvara från SGI
http://www.sgistuff.net/hardware/
Debian på Cobalt-maskiner
http://cyrius.com/debian/cobalt
Debian på SGI Indy
http://www.pvv.org/~pladsen/Indy/HOWTO.html
Debian på SGI Indy
https://nathan.chantrell.net/linux/sgi-indy-and-debian-linux/
Debian på SGI O2
http://www.cyrius.com/debian/o2

Tack

Anpassningsmaskinerna och de flesta av byggservrarna för mips- och mipsel-arkitekturerna tillhandahålls av Imagination Technologies.

Dedikation

Thiemo Seufer, som ledde MIPS-anpassningen i Debian, dödades i en bilolycka. Vi dedicerar utgåvan av Debian GNU/Linux Lenny till hans minne.