Debian voor MIPS

Situatieschets

De versie van Debian voor MIPS bestaat eigenlijk uit twee versies, debian-mips en debian-mipsel. De binaire bestanden verschillen inzake endianness (bytevolgorde). MIPS CPU's zijn in staat om met beide bytevolgordes om te gaan, maar aangezien dit normaal niet te wijzigen valt in software, hebben we beide architecturen nodig. SGI-machines werken in big-endian-modus (debian-mips), terwijl de Loongson 3 machines in little-endian-modus (debian-mipsel) functioneren. Sommige borden, zoals Broadcom's BCM91250A evaluatiebord (ook gekend als SWARM) kan in beide modi functioneren, welke geselecteerd kunnen worden met een schakelaar op het bord. Sommige op Cavium Octeon gebaseerde machines kunnen tussen beide modi schakelen in de bootloader.

Omdat de meeste MIPS-machines een 64-bits CPU hebben, wordt momenteel gewerkt aan een debian-mips64el-versie welke mogelijk met Debian GNU/Linux 9 uitgebracht wordt.

Huidige toestand

Debian GNU/Linux 8.11 ondersteunt de volgende machines:

Behalve op de bovenstaande machines kan men Debian op een heleboel andere machines gebruiken op voorwaarde dat een niet-Debian kernel wordt gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het MIPS Creator Ci20 ontwikkelaarsbord.

Algemene informatie

Raadpleeg de notities bij de release en de installatiehandleiding voor meer informatie.

Voor ontwikkelaars van Debian beschikbare hardware

Er staan twee machines ter beschikking van ontwikkelaars voor het geschikt maken van Debian voor MIPS: etler.debian.org (mipsel/mips64el) en minkus.debian.org (mips). De machines hebben chroot-omgevingen voor ontwikkelingswerkzaamheden, waartoe u toegang heeft met schroot. Raadpleeg de machine-database voor bijkomende informatie over deze machines.

Medewerkers

Dit is de lijst van mensen die werken aan het geschikt maken van Debian voor MIPS:

Contact

Mailinglijsten

Er zijn enkele mailinglijsten die handelen over Linux/MIPS en in het bijzonder over Debian op MIPS.

IRC

U vindt ons op IRC op irc.debian.org op het kanaal #debian-mips.

Links

Ontwikkeling van de Linux/MIPS kernel — Veel gerelateerde informatie over MIPS
linux-mips.org
CPU-leverancier
https://imgtec.com/mips
Informatie over SGI-hardware
http://www.sgistuff.net/hardware/
Debian op SGI Indy
http://www.pvv.org/~pladsen/Indy/HOWTO.html
Debian op SGI Indy
https://nathan.chantrell.net/linux/sgi-indy-and-debian-linux/
Debian op SGI O2
http://www.cyrius.com/debian/o2

Bedanking

De machines voor ontwikkelingswerkzaamheden en de meeste build-servers voor de architecturen mips en mipsel worden geleverd door Imagination Technologies.

Opdracht

Thiemo Seufer, de leidinggevende ontwikkelaar voor MIPS in Debian, kwam om het leven in een auto-ongeluk. We wijden de release van de Debian GNU/Linux distributie lenny aan zijn nagedachtenis.