MIPS-tilpasning

Oversigt

MIPS-tilpasningen er faktisk to tilpasninger, debian-mips og debian-mipsel. De adskiller sig ved deres binære filers endian-hed. MIPS-CPU'er kan køre under under begge 'endian-heder', men da det normalt ikke kan ændres via software, er vi nødt til at understøtte begge arkitekturer. SGI-maskiner kører i big-endian-tilstand (debian-mips) mens Loongson 3-maskiner kører i little-endian-tilstand (debian-mipsel). Nogle kort, så som Broadcoms BCM91250A-evalueringskort (alias SWARM) kan køre i begge tilstande, valgbart gennem en switch på kortet. Nogle maskiner baseret på Cavium Octeon kan skifte mellem begge tilstande i bootloader.

Taget i betragtning at de fleste MIPS-maskiner har 64 bit-CPU'er, er en tilpasning til debian-mips64el i øjeblikket under udvikling, og bliver måske udgivet med Debian GNU/Linux 9.

Aktuel status

Debian GNU/Linux 8.11 understøtter følgende maskiner:

Ud over de ovennvænte maskiner, er det muligt at anvende Debian på mange flere maskiner, såfremt man ikke benytter en Debian-kerne. Det er for eksempel tilfældet med udviklingskortet MIPS Creator Ci20.

Generelle oplysninger om MIPS

Se udgivelsesbemærkningerne og installeringsvejlednigen for for flere oplysninger.

Hardware tilgængelig for Debian-udviklere

To maskiner er tilgængelige for Debian-udviklere til brug ved tilpasningsarbejde til MIPS: etler.debian.org (mipsel/mips64el) og minkus.debian.org (mips). Maskinerne har chroot-udviklingsmiljøer, som man kan tilgå med schroot. Se maskinedatabasen for flere oplysninger om disse maskiner.

Anerkendelser

Dette er en liste over folk der arbejder på MIPS-tilpasningen.

Kontaktoplysninger

Postlister

Der er et par postlister som har med Linux/Mips og specielt Debian på MIPS at gøre

IRC

Man finder os på IRC på irc.debian.org i kanalen #debian-mips.

Links

Linux/MIPS-kerneudvikling - mange relaterede oplysninger om MIPS
linux-mips.org
CPU-fabrikant
https://imgtec.com/mips
Oplysninger om SGI-hardware
http://www.sgistuff.net/hardware/
Debian på SGI Indy
http://www.pvv.org/~pladsen/Indy/HOWTO.html
Debian på SGI Indy
https://nathan.chantrell.net/linux/sgi-indy-and-debian-linux/
Debian på SGI O2
http://www.cyrius.com/debian/o2

Tak

Porterboksene og de fleste buildservere til arkitekturerne mips og mipsel stilles til rådighed af Imagination Technologies.

Dedikation

Thiemo Seufer, som var den primære MIPS-tilpasser i Debian, blev dræbt i en bilulykke. Vi dedikerede udgivelsen af Debian GNU/Linux lenny-distributionen til hans minde.