Дебиан на компактдиск

Изтегляне на образи на компактдискове с Дебиан с jigdo

Забележка: Оригиналният документ има по-нова версия от превода.

Jigsaw Download или съкратено jigdo (джигдо) е инструмент за разпространение на образи на носители с Дебиан, който оптимизира мрежовия трафик.

Защо jigdo е по-добър метод от простото изтегляне?

Защото е по-бърз! Поради разни причини има много по-малко огледални сървъри, поддържащи образи на компактдискове, за разлика от тези, които предлагат „нормалния“ архив на Дебиан. Ето защо сървърът, от който изтегляте компактдиск може да не е близо до вас или да е претоварен, особено непосредствено след излизане на нова версия на Дебиан.

Някои от носителите за инсталиране не се предлагат за изтегляне като образи във формат .iso защото са твърде големи.

Щом „нормалните“ огледални сървъри не предлагат образи на компактдискове, тогава как jigdo изтегля нужните му файлове? jigdo просто изтегля всички файлове, които се съдържат в компактдиска, един по един. След това ги сглобява в един голям файл, който всъщност е точно копие на компактдиска. Всичко това обаче се случва зад кулисите. Това, което се иска от вас е да укажете адреса файла (*.jigdo), който да се обработи.

Повече информация има на страницата на jigdo. Доброволци, които имат желание да помогнат с разработката на jigdo, са винаги добре дошли!

Как да изтеглите образ с jigdo?

За по-подробно описание на процеса, прочетете Debian jigdo mini-HOW-TO. Документът разяснява и функциите на jigdo за напреднали потребители като обновяване на остаряла версия на файла с образа на компактдиска до най-новата (чрез изтегляне само на промените, а не на целия образ).

След изтеглянето на образите и записването им на компактдиск ли DVD, погледнете и документа с подробна информация за процеса на инсталиране.

Официални файлове с образи

Официалните jigdo файлове за стабилното издание

Blu-ray

Уверете се че сте прегледали документацията преди да пристъпите към инсталиране. Ако смятате да прочетете само един документ, нека това да бъде документа Как да инсталирам – бърз преглед на процеса на инсталация. Друга подходяща документация:

Официални jigdo файлове за тестовата дистрибуция


Търсене в съдържанието на компактдисковете

Кой образ на компактдиск/DVD съдържа даден файл? По-долу можете да търсите в списъците от файлове, съдържащи се в дисковете с Дебиан. Можете да въведете няколко думи, но всяка дума трябва да съдържа част от името на търсения файл. Ако добавите "_i386" ще ограничите резултатите само до дадена архитектура. Добавете "_all" за да видите пакетите, които се еднакви за всички архитектури.

Кои файлове се съдържат в даден образ? За да прегледате списъка с всички файлове в даден компактдиск/DVD с Дебиан, просто намерете съответния файл list.gz на сайта cdimage.debian.org.


Отговори на често задавани въпроси

Как да накараме jigdo да използва сървър-посредник?

Отворете файла ~/.jigdo-lite (или jigdo-lite-settings.txt за версията под Windows) в текстов редактор и намерете реда, който започва с „wgetOpts“. Към реда могат да бъдат добавени следните параметри:

-e ftp_proxy=http://СЪРВЪР-ПОСРЕДНИК:ПОРТ/
-e http_proxy=http://СЪРВЪР-ПОСРЕДНИК:ПОРТ/
--proxy-user=ПОТРЕБИТЕЛ
--proxy-passwd=ПАРОЛА

Естествено, заменете стойностите по-горе с тези, които отговарят на вашия сървър-посредник. Последните два параметъра са необходими само ако сървърът-посредник изисква идентификация с парола. Параметрите трябва да се добавят в края на реда wgetOpts, преди последния апостроф. Всички параметри трябва да са на един ред.

Под Linux можете да укажете променливите на обкръжението ftp_proxy и http_proxy, например във файла /etc/environment или файла ~/.bashrc.

Ужас! Скриптът се провали с грешка. Трябва ли да изтегля всички тези мегабайти отново?!

Разбира се, това не би трябвало да се случва (™), но поради различни причини процесът може да прекъсне, оставяйки голям файл „.iso.tmp“, докато jigdo-lite настоява да опитате да рестартирате изтеглянето. Можете да опитате няколко неща: