Debian CD-n

Figyelem! A fordítás elavult, olvasd az eredetit.

Gyakran idézett kérdések

Tulajdonképpen mi is az a CD-kép?

A CD-kép a CD-n található információk pontos leírása egy hagyományos fájlban, ami például interneten továbbítható. A CD-író programok fel tudják használni ezeket egy igazi CD készítéséhez.

Egy jól megírt CD elérésekor nem szabad az .iso fájlnak látszania! Ehelyett különféle fájlokat és könyvtárakat kell látnod – a Debian CD esetén ezek között kell lennie egy dists könyvtárnak, illetve egy README.html fájlnak.

Az .iso formátum egy kicsit hasonlít egy .zip fájlra: más fájlokat és könyvtárakat tartalmaz, és csak ezek fognak megjelenni a kész CD-n. Egyes archiválóprogramok segítségével ki lehet csomagolni az .iso fájlokat. Ne használd ezt a lehetőséget arra, hogy a kicsomagolt fájlokból készíts CD-t! Az így megírt CD-ről nem fogod tudni betölteni a rendszert, mivel az .iso változat tartalmaz a rendszer betöltésével kapcsolatos információkat is, amik kicsomagoláskor elvesznek. Lejjebb elolvashatod, hogy hogyan készíthetsz jól működő CD-t a CD-kép segítségével Linux, Windows vagy MacOS rendszeren.

Nincsen válasz a kérdésemre ebben a GYIK-ban!

Ha nem találsz választ a kérdésedre itt, segítséget tudsz kérni a Debian levelezési listák egyikén. Mielőtt levelet küldenél ezekre a listákra, nézz körül a levelezőlisták archívumában. A listákra feliratkozhatsz és leiratkozhatsz róluk. Azonban, hogy levelet küldjél a listára, nem szükséges feliratkoznod. Ekkor viszont kérd azt, hogy a választ CC-zzék neked, különben nem látod azt.

CD-s installálással kapcsolatos levelezőlisták:

Miért használjam a jigdo programot? Inkább az egyszerű HTTP letöltést szeretem!

Ma, amikor közel 300 Debian-tükrözés létezik (ami tartalmazza a teljes Debian disztribúciót .deb fájlokban), csak nagyon kevés gép szolgáltat CD-képeket. Összességében, a CD-kép szerverek állandóan nagyon leterheltek.

Senki sem lelkesedik már CD szerver felállításáért, mert nagyon sok az elpocsékolt sávszélesség (sok ember újraindítja a megszakadt letöltést, ahelyett, hogy folytatná onnan, ahol az előző letöltés megszakadt), és mert egy teljes tükrözés sokkal szimpatikusabb (mert lehetőséget ad a Debian frissítésére vagy a testing/unstable disztribúció használatára a stable helyett).

A jigdo megpróbálja a legtöbbet kihozni a jelenlegi helyzetből, úgy, hogy az adatokat a világszerte meglévő 300 tükörszerverről tölti le. Ezek a tükrözések csak önálló .deb-fájlokat tartalmaznak, nem egy CD-képet, ezért további lépések szükségesek ahhoz, hogy egy nagy CD-kép készüljön a sok kis .deb-fájlból.

Ne félj attól, hogy kipróbáld a jigdo-t! A teljes CD-kép készítésének folyamata teljesen láthatatlan számodra - ehelyett annak előnyét élvezheted, hogy a 300 Debian-tükrözés egyike közelebb van és gyorsabb, mint bármelyik CD-szerver.

A számos kép közül melyiket kellene letöltenem? Szükségem van mindegyikre?

Nem, először is csak CD- vagy DVD-képekre lesz szükséged. A két formátum ugyanazokat a csomagokat tartalmazza.

Továbbá csak a számítógéped architektúrájához való CD/DVD/BD képekre van szükséged. Az architektúra az általad használt számítógép típusa. Az egyik legnépszerűbb az Intel/AMD-architektúra, ezért sok ember csak az i386-hoz való képeket tölti le. Ha a gépedben 64 bites AMD vagy Intel processzor van, akkor valószínűleg az amd64 képekre lesz szükséged (bár az i386 képek is megfelelnének); az ia64 képek nem fognak működni.

Ráadásul, a legtöbb esetben nem is szükséges az architektúrához szükséges összes képet letöltened. A csomagok népszerűségük szerint vannak osztályozva: az első CD/DVD/BD a telepítőrendszert és a legnépszerűbb csomagokat tartalmazza. A második a valamivel kevésbé népszerű csomagokat, míg a harmadik a még kevésbé népszerűeket és így tovább. Valószínűleg csak az első DVD-re vagy az első néhány CD-re lesz szükséged, hacsak nincsenek nagyon különleges igényeid. (Abban az esetben, ha az éppen szükséges csomag nincs azokon a CD-ken/DVD-ken/BD-ken amiket letöltöttél, bármikor telepítheted közvetlenül az Internetről).

Kérjük, olvasd el a következő bekezdéseket is, hogy eldönthesd, hogy hálózati telepítő (network install), frissítő (update) vagy forrás (source) CD-kre van-e szükséged!

Mi a netinst vagy network install CD?

Hogy a hálózati telepítés oldalát idézzük: a network install vagy netinst CD egy olyan CD, ami lehetővé teszi az egész operációs rendszer telepítését. Ez az egy CD csak a telepítéshez szükséges minimális mennyiségű szoftvert tartalmazza, a többi csomagot az internetről tölti le.

Ha egy olyan önálló gépre szeretnél Debiant telepíteni, aminek gyors internetkapcsolata van, a hálózati telepítés a leggyorsabb és legegyszerűbb módszer, amit használhatsz: csak azokat a csomagokat töltöd le, amiket telepíteni szeretnél a gépedre, sávszélességet és időt takarítva meg ezzel.

Mik azok az update CD/DVD-k?

A frissítő CD/DVD-k olyan CD/DVD-k, amik tartalmazzák azokat a csomagokat, amelyek a fő kiadások (e.g. 7.0, 8.0, stb.) és a következő kiadás között megváltoztak a stabil kiadásban. Például, ha van egy teljes készlet debian-8.0.0 CDs/DVDs CD/DVD-d, használhatod az debian-update-8.2.0 CD/DVD csomagot, hogy a meglévő debian-8.0.0 készleted debian-8.2.0-ra váltsd.

Ez a CD/DVD olyan CD/DVD-forgalmazóknak készült, akik nagy mennyiségű CD/DVD-t préseltetnek (ami így olcsóbb, mintha mindegyiket egyenként írnák meg). Ha egy ilyen forgalmazótól vásárolsz Debiant, előfordulhat hogy egy régebbi CD/DVD-kiadást plusz egy frissítő CD/DVD-t kapsz. Ez egy tökéletesen elfogadható forma a Debian terjesztésére CD/DVD-n.

Természetesen ezt a fajta CD/DVD-t végfelhasználóként is használhatod: ahelyett, hogy minden új kiadásnál újra és újra megírnád az architektúrádhoz való összes CD/DVD-t, elég, ha csak 1-2 frissítő CD/DVD-t töltesz le és írsz meg.

Figyelem, a frissítő CD-k/DVD-k nem alkalmasak rendszerindtásra, csak azokat a csomagokat tartalmazzák, amik egy meglévő telepítés frissítéséhez szükségesek. Ha nincsen meglévő telepítésed, akkor a normál telepítő CD-ket/DVD-ket kell használnod. Amikor az új rendszer betöltődik, a frissítő CD/DVD felvehető a apt-cdrom add paranccsal.

Valami oknál fogva nem szeretnéd letölteni a frissítő CD/DVD-t és már rendelkezel egy teljes készlettel a korábbi kiadásból? Ebben az esetben fontold meg azt, hogy a jigdo update funkcióját használod: a jigdo beolvassa a régi CD/DVD-k tartalmát, csak azokat a csomagokat tölti le az új CD/DVD-khez, amik változtak, és elkészít egy új CD/DVD-csomagot. Mégis, így hasonló mennyiségű adatot tölt le, mint egy frissítő CD/DVD letöltése esetén.

Mik azok a source (forrás) CD-k?

A képek két fajtáját különböztetjük meg. A binary CD előre fordított, futtatásra kész programokat, míg a source CD ezeknek a forráskódját tartalmazza. Az emberek nagy többségének nincs szüksége ezekre a CD-kre; ezeket nem érdemes letölteni, hacsak nincs jó indokod.

Hol találom azokat a CD-képeket, amik a non-free (nem szabad) programokat tartalmazzák?

A Debian elég szigorúan veszi a programok licencelését: csak a Debian szabad szoftverekre vonatkozó irányelveinek megfelelő programok kerülhetnek be az aktuális kiadásba. Minden más, non-free szoftver (például, olyan program, amelynek forráskódja nem elérhető) hivatalosan nem támogatott.

A hivatalos CD-k szabadon felhasználhatóak bárki által, bárhol a világon. A non-free kategóriák korlátozásai ütközhetnek ezzel, ezért ezek nem kerültek fel a hivatalos CD-kre.

Előfordul, hogy valaki nemhivatalos non-free CD-ket készít. Ha ezen az oldalon nem találsz linket, megpróbálhatsz érdeklődni a debian-cd levelezőlistán.

Vannak Debian DVD-képek?

Igen, a Debian jelenlegi stabil kiadásához DVD-képek is készültek. Ezenfelül, amennyire tudjuk, a Debian az egyetlen Linux-disztribúció, amely hetente készít teljes méretű DVD-képeket letöltésre! A méretükre való tekintettel, ezek a képek jigdo-val érhetőek el.

Mi a különbség a hivatalos és a nemhivatalos képek között?

A hivatalos képeket a Debian CD csapat tagjai készítik és tesztelik azt, hogy megfelelően működnek-e. Ha már kiadták őket, akkor nem változtatnak rajta - ha hibásnak bizonyulnak, egy új kiadás készül új verziószámmal.

Nemhivatalos képet bárki készíthet - a CD-csoport tagjai, más Debian fejlesztők vagy akár haladó Debian-felhasználók is. Általában ezek a képek naprakészebbek, de kevésbé tesztelték őket. Némelyiknek új szolgáltatásai vannak (pl. telepítési támogatás egy új hardverhez), vagy olyan csomagokat tartalmaz, amik nem tartoznak a Debian-archívumba.

Találok valahol Debian live CD-t?

Igen. A live CD vagy pontosabban, egy live system, ami egy teljes előre telepített rendszert különböző, például CD, DVD, USB vagy egyéb médiákhoz. Nem kell semmit a merevlemezre telepítened, hanem ha betöltöd a rendszert a CD-ről vagy más eszközről, azonnal elkezdhetsz dolgozni a gépen. Minden program közvetlenül a médiáról fut.

A Debian Live Project különféle live (élő) kép fájlokat kínál, különböző rendszerek és médiák széles választékára.

Nem tudok az első CD-ről/DVD-ről rendszert betölteni! / Melyik CD-ről/DVD-ről tudok rendszert betölteni?

Csak az első CD/DVD-ről lehet rendszert indítani.

Ha Debian CD-dről történő rendszerbetöltés nem sikeres, először győződj meg róla, hogy jól írtad ki a képet a CD-re – kérjük olvasd el a fenti leírást. Ezen kívül azt is ellenőrizd, hogy a BIOS-ban engedélyezve van-e a CD-ről/DVD-ről történő rendszerbetöltés.

Amennyiben a géped nem tud CD-ről bootolni, USB eszközről vagy hálózatról is megpróbálhatod.

Hol vannak az M68K, a Hurd vagy más architektúrákhoz tartozó képek?

Egy bizonyos architektúra támogatásának állapota függvényében a CD/DVD-képek különböző helyekről érhetőek el:

Vannak képfájlok az unstable disztribúcióhoz?

Nincsenek teljes CD/DVD/BD képek az unstable-höz. Mivel az "unstable" csomagjai gyorsan változnak, érdemesebb egy Debian HTTP tükörről letölteni és telepíteni.

Ha tudatában vagy az unstable kockázatainak, és mégis telepíteni szeretnéd, van néhány lehetőséged:

Melyik CD/DVD/BD kép tartalmazza az XYZ csomagot?

Ha ki szeretnéd deríteni, hogy melyik kép tartalmaz egy bizonyos fájlt, használd a cdimage kereső eszközt. A Woody kiadása óta készült összes Debian CD/DVD/BD tartalmában keres, beleértve az összes hivatalos kiadást (az archivált régebbi és a jelenlegi stabil kiadást is) és a naponta illetve hetente készülő tesztkiadásokat is.

Megszerezhetem valahonnan az összes olyan csomag listáját, amit egy kép tartalmaz?

Igen Nézz szét a cdimage.debian.org-on, és keresd a szükséges list.gzfájlt - ez minden, a képben szereplő csomag és forráskód listáját tartalmazza. A Debian Live képekhez tartozó listát a kép könyvtárában találod, nevében a .packages kiterjesztéssel. Töltsd le ezek valamelyikét és keress rá a csomag nevére.

A CD-n lévő programok eléggé régiek, miért nem adtok ki újabbat?

Csak akkor adunk közre hivatalos stabil kiadást, amikor úgy gondoljuk, hogy tényleg kiérdemelte ezt a nevet. Sajnos, ez azt jelenti, hogy a stabil kiadások 2 évente jelennek meg.

Ha némely programból friss verzióra van szükséged a Debianban, telepítsd a stable kiadást, aztán frissítsd (hálózaton keresztül) azokat a részeket, amiket szeretnél a testing-ből - különböző kiadásokból származó csomagok használhatók vegyesen is.

Vagy, próbáld ki a testing kiadás nem hivatalos CD-képeit, amelyek hetente automatikusan generálódnak. A testing biztonsági támogatásáról többet is megtudhatsz a biztonsági FAQ-ból.

Ha csak egy csomag újabb verziójára van szükséged, kipróbálhatod a backport szolgáltatást, ami az újabban kiadott csomagokat úgy módosítja, hogy azok fussanak a jelenlegi stabil rendszeren. Ez a megoldás sokkal biztonságosabb, mint a kipróbálási verzióból való telepítés.

Honnan tudom, hogy a kép, amit letöltök, az a legfrissebb verzió?

A Debian Linux CD-k oldal alján lévő megjegyzésben mindig megtalálod a legfrissebb kiadás verziószámát.

Hogy tudom ellenőrizni, hogy jó-e a letöltött ISO kép és az írott optikai média?

Az ISO kép ellenőrző összegét tartalmazó, aláírt fájl ellenőrző összegének hitelesítéséről részletes információkat találsz a hitelesség ellenőrző oldalon. Az ellenőrző összegek titkosított ellenőrzése során meggyőződtünk arról, hogy

Az írott média ellenőrzésével kapcsolatos probléma abból fakad, hogy egyes média típusok esetén több byte kerül kiírásra, mint ami az ISO képben szerepel. Ezt a záró szemetet lehetetlen elkerülni TAO módban történő CD írásnál, folytatólagosan rögzített DVD-R[W]-nél, formattált DVD-RW, DVD+RW, BD-RE lemezeknél és USB eszközöknél. Vagyis, mivel nekünk pontosan annyi szektort kell visszaolvasnunk, mint amennyi az ISO fájlban magában taláható; minden feleslegesen beolvaott byte megváltoztatja az ellenőrző összeg eredményét.

Alternatívaként van itt egy jól használható szkript: check_debian_iso, ami ellenőrizni tudja az ISO kép fájlokat és az optikai médiát, úgy, hogy beolvassa a megfelelő mennyiségű adatot a médiáról, majd kiszámítja az ellenőrző összeget és összehasonlítja azt a fájlban találhatóval.

Miért kisebb a DVD képem 1 GB-nál, amikor nagyobbnak kéne lennie, mint 4 GB?

Valószínűleg az eszköz, amit használsz, nem támogatja a nagy fájlokat, azaz gondot okoz neki a 4 GB-nál nagyobb fájlok letöltése. Általában arról lehet észrevenni a problémát, hogy letöltéskor a program által kiírt méret (és a letöltött adatmennyiség) pont 4 GB-tal kevesebb, mint mint kéne. Ha például a DVD-kép mérete 4.4 GB, akkor a program 0.4 GB-ot ír ki.

Ez a probléma a wget bizonyos verzióinál is fennáll. Vagy frissítsd a wget programot egy olyan változatra, ami már nem tartalmazza ezt a megszorítást, vagy használd a curl parancssori letöltőeszközt: curl -C - [URL]

Hogyan tudok Linux/Unix alatt CD-t írni?

Megjegyzés: az i386 és amd64 Debian ISO képek betölthetőek USB kulcsról, lásd: lent.

A xorriso minden típusú optikai médiához használható (és nem root jogú felhasználó is megteheti:
xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 -eject debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso
Ahhoz, hogy BD-RE lemezt a lehető leggyorsabban írhass (az eszköz beépített belső hibakezelő rendszerének működése miatt lassulás elkerülésére), használd a stream_recording=on opciót.

growisofs DVD és BD optikai média esetén:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso

wodim CD típusú optikai média esetén:
wodim -v dev=/dev/sr0 -eject -sao debian-x.y.z-arch-CD-NN.iso

Linux rendszereken az alábbi grafikus programokat használhatod: Brasero K3B, X-CD-Roast és még sok más. Ezek mindegyike egy grafikus kezelőfelület a korábban említett alacsony szintű író programokhoz.!

Brasero
Válaszd a Kép kiírása menüpontot. Aztán kattints Kattints ide a lemezkép kiválasztásához mezőre, keresd meg és választd ki a letöltött ISO fájlt, a Tulajdonságok alatt állítsd be a megfelelő beállításokat, majd válaszd azt, hogy Kép létrehozása.
K3b
Válaszd a Tools - CD - Burn CD Image menüpontot. A megnyíló párbeszédablak Image to Burn mezőjében add meg a kép elérési útját, ellenőrizd, hogy jók-e az egyéb beállítások, és kattints a Start gombra.
X-CD-Roast
Miután a program elindult, kattints a Setup-ra és válaszd a HD settings fület. Másold be a Debian CD-képeket azon könyvtárak egyikébe, amiket itt találsz. (Ha ezt üresen találod, add meg az elérését annak a könyvtárnak, amit átmeneti tárolásra szeretnél használni, és kattints az Add gombra.) Hogy kilépj a setupból, kattints az OK-ra. Válaszd ki a Create CD-t, utána a Write Tracks-et. Ha ez megvan, kattints a Layout tracks fülre, jelöld ki azt a sort, ami a CD-kép nevét tartalmazza, és kattints az Add gombra, aztán válaszd a Accept Track Layout-ot. Végül, kattints a Write tracks-re.

Hogyan tudok ISO képet írni Windows alatt?

Egy apró probléma, hogy sok Windows-program csak a saját CD-kép formátumát támogatja. Az .iso képek kiírásához speciális menüt kell használnod. Az alábbi beállításokat kell használnod: ISO9660-fájl, Nyers ISO-kép vagy 2048 bájt/szektor. (Megjegyzés: más bájt/szektor beállítások hibát okoznak!) Néhány CD-író program nem támogatja ezeket a beállításokat, sajnos másikat kell választanod (érdeklődj kollégáidnál, barátaidnál). Itt találsz információkat, hogy különböző termékeknél hogyan tudsz CD-képet lemezre írni:

ImgBurn (freeware)
Képernyőképek mutatják be a CD/DVD írás menetét.
CDBurnerXP Pro (freeware)
Az .iso CD-kép készítésének menete a program felhasználói kézikönyvében található.
Roxio Easy-CD Creator
A File menüből válaszd a Create CD from image... pontot. Aztán válaszd az .iso kiterjesztést és az írandó CD-képet. Ekkor megnyílik egy grafikus kezelői felület, itt ellenőrizheted, hogy minden beállítás megfelelő-e. A Create options részben válaszd a Create CD-t; a Write method alatt válaszd a Track at once-t és utána a Close CD-t.
Nero az Ahead Software-től
Kapcsold ki a varázslót, aztán válaszd a Burn Image-et a File vagy a Recorder menüből. Jelöld be az All files-t a fájlválasztó ablakban, ha szükséges. Válaszd ki az .iso fájlt, nyomj OK-t a this is a foregin file dialógus ablakban, ha megjelenik ilyen. Az ekkor megnyíló ablakban az alapbeállítások általában megfelelőek: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled, and Swapped nincs kiválasztva, az Image Header és az Image Trailer bal oldalon 0. Kattints az OK gombra. A Write CD vagy a Burn alatt használd az alapértelmezett beállításokat, pl. Write és Determine maximum speed, továbbá kapcsold be a Finalize CD opciót.
Microsoft Resource Kit Tools
A parancssori Resource Kit Tools-t a Microsoft ingyenesen biztosítja és Windows 2003-on illetve XP-n működik. Két programot tartalmaz, amik CD illetve DVD írására szolgálnak, ezek neve Cdburn.exe és Dvdburn.exe. A programok használata részletesen le van írva a hozzájuk tartozó súgófájlban - lényegében a végrehajtandó parancs valami ilyesmi: cdburn drive: iso-file.iso /speed max

Ha frissebb információkkal rendelkezel, vagy részleteket tudsz más programokról, arra kérünk, tudasd velünk.

Hogyan tudok CD-t írni Mac OS alatt?

A Toast program, ami Mac OS-re íródott, információink szerint tökéletesen kezeli az .iso állományokat. Extra biztonságot jelenthet, ha a CDr3 (vagy ha lehetséges, a CDr4) üzemmódban írod, és az iImg típust választod, pl. a FileTyper használatánál. Dupla kattintás az állományon közvetlenül megnyitja a Toast programot, nincs szükség semmi vidd-és-dobd módszerre vagy keresgélésre a File menüben.

Másik lehetőség a Disk Copy (a Mac OS X 10.1 és újabbak tartalmazzák): Miután kinyitottad a Disk Copy alkalmazást (a /Application/Utilites mappában), válaszd a Burn Image…-et az Image menüből és válaszd a CD-kép írását. Győződj meg arról, hogy a beállítások megfelelőek-e, utána kattints a Burn-re.

Másik lehetőség a Disk Copy (a Mac OS X 10.1 és újabb verziói tartalmazzák): a Disk Copy applikáció megnyitása után (az /Applications/Utilities könyvtárban), válaszd ki ezt: Burn Image... az Image menüben, majd válaszd a CD kp írását. Bizonyosodj meg arról, hogy a beállítások helyesek és kattints a Burn-re.

Hogyan írhatok ki egy CD/DVD/BD képet USB kulcsra?

Néhány Debian CD és Debian Live kép, de minden i386, amd64 és arm64 kép isohybrid technológia segítségével készült, ami azt jelenti, hogy különféle módon használható

Linuxot futtató gépen egyszerűen a cp parancsot használhatod, hogy a kép tartalmát az USB kulcsra másold:

cp <file> <device>

Vagy, használhatod a dd parancsot:

dd if=<file> of=<device> bs=4M; sync

ahol:

A Linux rendszerekben elérhető metódus, a win32diskimager programmal is elérhető, ami lehetővé teszi rendszerindító USB kulcs írását Windows rendszereken. Tanács: win32diskimager csak *.img kiterjesztésű fájlokat listáz alapértelmezetten, míg a Debian képek *.iso kiterjeztésűek. Módosítsd a szűrőt *.*-ra, ha ezt az eszközt használod.

Vedd figyelembe, hogy a Debian nem javasolja az unetbootin használatát erre a feladatra. Nehezen behatárolható problémákat okoz a rendszerindítás és telepítés során, ezért használata nem javasolt.

Hogyan kell megcímkézni a CD-ket?

Nincsenek szabályok a CD-k címkézésére. Mindemellett, javasoljuk, hogy használd a következő példa szerint, hogy mindenki számára érthető legyen:

Debian GNU/{Linux|Hurd|FreeBSD} <verzió>[<részkiadás>]
Official {<architektúra>} {CD|DVD|BD}-<szám>

Például:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Official i386 Netinst CD

Ha elég helyed van, akkor az első sorba beleírhatod a kódnevet is: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Csak akkor használhatod az Official (Hivatalos) kifejezést, ha a letöltött CD-kép ellenőrzőösszegei megegyeznek a hivatalos kiadáshoz való jigdo állományok mellett található összegekkel. Azokat a CD-ket, melyek ellenőrzőösszege nem egyezik meg (pl. te magad csináltad), Unofficial (Nem hivatalos) kiadásnak kell címkézned, például az alábbiak szerint:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Unofficial Non-free

A hivatalos heti pillanatképek esetében nem szabad használni a 6.0.3 formájú verziószámokat, elkerülendő a keveredést a kiadott Debian-verziókkal. Helyette legyen a címke tartalma a kódnév (etch) vagy a disztribúció neve (testing), tedd hozzá azt, hogy Snapshot, valamint a pillanatkép dátumát:

Debian GNU/Linux etch
Official Snapshot alpha Binary-2
2005-06-17

Találhatok rajzokat, képeket a CD-kre és borítókra?

Nincsen hivatalos elrendezésünk a borítóra, a hátlapra, és Debian CD/DVD/BD lemez címkére, de számos ember csinált jól kinéző képeket. Nézd meg az önálló artwork oldalt.

Elérhetők valahol a régi CD/DVD képek is?

Egyes régebbi képek elérhetők a cdimage.debian.org archívumából. Például, lehet hogy régebbi képekre lesz szükséged, ha olyan (al)architektúrát használsz, aminek támogatása kikerült az újabb kiadásokból.

Megjegyzés: ha egy igazán régi CD-ről/DVD-ről (4.0, Etch előtti) telepítesz, akkor alapértelmezés szerint a /etc/apt/sources.list az aktuális stabil Debian kiadásra hivatkozik. Ami azt jelenti, hogy egy hálózaton keresztüli frissítése a jelenlegi stabil kiadásra frissíti.

Hogyan érdemes összekapcsolt számítógépekre Debiant installálni?

Ha sok számítógépre szeretnél Debiant telepíteni és ezeket szeretnéd naprakészen tartani (pl. biztonsági frissítések), a CD-ről történő telepítés nem ideális, de az Internetről történő telepítés sem megoldható, mert az összes csomagot minden gépre külön le kell tölteni. Ebben az esetben be kell állítanod a helyi gyorstárat, amit háromféleképp tehetsz meg:

Egyszerre sok számítógépre telepíteni nagyon bonyolult. A Teljesen automata telepítés (Fully automatic installation – FAI), ami Debian-csomagban is elérhető, sokat tud segíteni ebben a munkában.

Saját tükörszerverem van és szeretném elkészíteni a saját CD-imet. Hogyan csináljam?

A helyi Debian-tükrözésen túl még jó nagy helyre van szükséged a lemezen. A CD-készítő szkript megtalálható csomagban, debian-cd címen. Azonban a legjobb ötlet, ha a legfrissebb kódot használod, amit a git-ben megtalálsz. (Nézd át a csomag függőségeit, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden szükséges eszköz a rendelkezésedre áll és telepítve van).

Ha hozzá szeretnél jutni a legfrissebb git-ben lévő verzióhoz, kell, hogy legyen git telepítve a gépeden. Egy üres könyvtárban add ki a következő parancsokat:

git clone https://salsa.debian.org/images-team/debian-cd.git

Amennyiben ki kell próbálnod a szkripteket, az elkerülhetetlenül felmerülő problémákra a debian-cd levelezőlista archívumában találsz megoldásokat. :-)

Hogyan üzemeltethetek tükörszervert a Debian CD-képeknek?

A CD-kép tükrözés felállításához szükséges lépéseket és a naprakészen tartásukhoz szükséges információkat megtalálod egy külön oldalon.

Néhány kép hiányzik! Csak az első n kép elérhető! Hol van a többi?

Nem tárolunk/nyújtunk a teljes ISO kép csomagot minden architektúrához, hogy ezzel is csökkentsük a tükörszervereken szükséges hely méretét. Inkább használd a jigdo eszközt, hogy elkészítsd a hiányzó ISO képeket.