Дебиан на компактдиск

Внимание! Този превод е твърде стар, моля прочетете оригиналния документ.

Чести въпроси

Какво е образ на компактдиск?

Образът на компактдиск е точно представяне на данните от компактдиска в обикновен компютърен файл, който може например да се прехвърля през Интернет. Програмите за запис на компактдискове могат да използват файловете-образи за изготвяне на истински компактдискове.

В Дебиан използваме термина образ на компактдиск когати става дума за широк кръг понятия, много от които всъщност не могат да се поберат на компактдиск. Името е старо и сме свикнали с него. Всъщност предлагаме различни видове образи:

При повечето варианти е въжможно образът да се запише върху носител USB и не е необходимо наличието на компактдисково устройство или компактдиск.

При правилно записване, файлът с разширение .iso не се вижда при разглеждане на съдържанието на носителя. Вместо това трябва да са налице различни файлове и директории. Например при образите за инсталиране на Дебиан има директория dists и файл README.html.

Форматът .iso може грубо да се сравнява с архив .zip — съдържа други файлове и директори, които ще се съдържат в носителя след записване на образа. Някои програми за работа с архиви позволяват разпакетирането на файлове .iso. Не използвайте разпакетираните файлове за запис, защото носителят няма да има служебната информация, необходима за начално зареждане. Ето инструкции за правилно записване на компактдиск от файл-образ под Линукс, Windows и MacOS. Ето и инстрикция за запис на носител USB.

Инсталаторът на Дебиан показва съобщение, че е нужен допълнителен фърмуер, за да продължи. Къде мога да го намеря?

Много устройства имат нужда от фърмуер, за да функционират. В миналото този фърмуер е бил вграждан в специална памет на самите устройства, но в наши дни фърмуерът трябва да се зареди в устройството от драйвера за управление.

Някои фърмуери са свободен, отворен софтуер, а някои са затворени, което означава, че е нужно да се добавят компонентите non-free и contrib към източниците на APT.

Инсталаторът открива нуждата от затворен фърмуер и предоставя възможност за зареждане на фърмуер преди да продължи с инсталирането. Например това може да се случи, ако безжичната мрежова карта изисква затворен фърмуер за да функционира (ipw2200 е такъв пример).

В такава ситуация може да се продължи по два начина:

Имам въпрос, чийто отговор не е в този списък!

Ако не откривате отговор на въпроса си тук, можете да помолите за помощ в някой от пощенските списъци на Дебиан. Първо потърсете в архивите на пощенските списъци и едва тогава питайте. Списъците поддържат записване и отписване. Записването не е задължително за изпращане на поща до списъците — ако не сте записани просто помолете отговорите да бъдат копирани (CC) до вас.

Пощенски списъци за проблеми с инсталирането от компактдиск:

Защо да използвам програмата jigdo, вместо да изтегля готовия образа?

Огледалните сървъри на Дебиан, съдържащи пълната дистрибуция във вид на пакети .deb са почти 300. Огледалните сървъри, предлагащи образи на компактдискове с Дебиан са много по-малко и са много натоварени.

Създаването на огледален сървър с образи на компактдискове не е особено популярно заради огромния обем похабен трафик (при прекъсване на изтеглянето някои потребители започват отначало вместо да продължат от точката на прекъсване). Обикновеният огледален сървър е и по-привлекателен заради възможността за непрекъснато обновяване на Дебиан, както и използването на тестовата или нестабилната дистрибуции вместо стабилната.

jigdo се опитва максимално да се възползва от ситуацията като изтегля данните необходими за създаването на образа на компактдиска от някой от 300-те огледални сървъра. Понеже тези сървъри съдържат само индивидуални пакети, за получаване на големия файл-образ на компактдиск се налага допълнителна обработка на данните.

Не се притеснявайте да опитате jigdo! Сложният процес по създаването на образа на компактдиска е напълно скрит. Ще можете да се възползвате и от факта, че някой от 300-те огледални сървъра на Дебиан със сигурност ще е по-близо и ще бъде по-бърз от всеки от сървърите с образи.

Кой от многото образи да изтегля? Трябват ли ми всичките?

Не. Ясно е, че ви трябват или компактдискове, или DVD, или BD. И трите вида носители съдържат едни и същи пакети.

Освен това, имате нужда само от образите, отговарящи на архитектурата на компютъра. В момента най-популярните архитектури са 64-битовите варианти на Intel/AMD, което значи, че образите за amd64 най-вероятно ще са подходящи. Ако имате по-стар компютър с 32-битов процесор на AMD или Intel, най-вероятно ще ви трябват образите за i386.

Обикновено не е нужно да изтегляте всички дискове за съответната архитектура. Пакетите са подредени по популярност — първият диск съдържа инсталационната система и най-популярните пакети. Вторият съдържа по-малко популярни пакети, третият — още по-малко популярни и т.н. Най-вероятно е първите два DVD диска (или първите няколко компактдиска) да съдържат всичко, от което се нуждаете, освен ако имате специални изисквания. При всички случаи, ако се окаже, че даден пакет липсва на избраните носители, винаги можете да го инсталирате направо от Интернет.

Прочетете и отговорите на следващите въпроси за да разберете дали имате нужда от носител за инсталиране от мрежата, дискове с обновления или такива с изходни кодове.

Какво представлява компактдискът за мрежова инсталация (netinst)?

Ето извадка от страницата за инсталиране от мрежата: Компактдискът за мрежова инсталация е един единствен диск, който е достатъчен за инсталирането на цялата операционна система. Този диск съдържа само минимум софтуер за започване на инсталацията и изтегляне на останалите пакети от Интернет.

Ако инсталирате Дебиан на един компютър и той има бърз достъп до Интернет, мрежовата инсталация може да се окаже най-бързия и най-лесния вариант. Ще изтеглите единствено пакетите, които сте избрали, а това спестява и време, и трафик.

Какво представляват дисковете за обновяване?

Дисковете за обновяване съдържат всички пакети, променени между първото излизане на дадено издание (7.0.0, 8.0.0) и последващите ревизии. Например, ако вече имате пълен комплект дискове за Дебиан 8.0.0, можете да използвате дисковете update-8.2.0 за да получите пълен набор от пакети за 8.2.0.

Този вид дискове са предвидени за търговци на дискове, които имат голямо количество фабрично приготвени (евтини) дискове от първото излизане на изданието. Ако поръчате дискове от такъв търговец е възможно да получите дискове с малко по-стара версия на Дебиан, плюс дискове с обновленията до последната ревизия. Това е напълно приемлив начин за разпространение на Дебиан на дискове.

Разбира се, такива дискове могат да са от полза и за крайни потребители. Вместо да създавате нов пълен комплект след всяка нова ревизия на изданието, просто изтегляте и записвате дисковете за обновяване за съответната процесорна архитектура.

Дисковете с обновления не са подходящи за начално зареждане, а просто съдържат пакети за обновяване на системата. Ако нямате инсталирана система ще ви трябват нормалните дискове за инсталиране. След стартиране на инсталираната система дисковете с обновления могат да се добавят с командата apt-cdrom add.

Ако все пак предпочитате да не използвате дискове с обновления, въпреки че вече имате пълен комплект дискове от предишна ревизия, не всичко е загубено! Обмислете използването на jigdo. Програмата може да използва съдържанието на стари дискове и да изтегля само файловете, които са променени в новите дискове. При процеса ще бъдат изтеглени файлове с приблизително същия обем колкото е обема на дисковете с обновления.

Какво представляват дисковете с изходен код?

Образите могат да се разделят на два вида — такива, съдържащи компилирани пакети, и такива, съдържащи пакети с изходен код. Огромното мнозинство от потребители няма нужда от образите с пакети изходен код. Не ги изтегляйте, освен ако нямате специална причина за това.

Къде е образа с раздела non-free?

Гледната точка на Дебиан към софтуерните лицензи е доста строга. В дистрибуцията се включва само софтуер, който отговаря на Препоръките на Дебиан за свободен софтуер. Останалият софтуер, който не е свободен (non-free), например такъв без изходен код, не се поддържа официално.

Официалните дискове с Дебиан могат да бъдат свободно използвани, копирани и продавани из целия свят. Пакетите от раздела non-free имат ограничения, които влизат в конфликт с това и затова тези пакети не могат да бъдат включени в официалните компактдискове.

От време на време някой създава неофициални дискове, които съдържат и софтуер с ограничения. Ако не можете да намерите подходяща връзка от сайта, можете да попитате в пощенския списък debian-cd.

По какво се различават неофициалните образи от официалните?

Официалните образи се създават от член на екипа за подготвяне на компактдискове на Дебиан и преминават през тестов процес за да е сигурно, че работят. Веднъж издадени, образите никога не се променят. Ако се установи проблем се подготвя нов комплект образи, с различна версия.

Неофициални образи могат да бъдат създадени от всеки — членове на екипа за подготвяне на компактдискове, други сътрудници на Дебиан или дори напреднали потребители. Обикновено такива образи съдържат по-нов софтуер, но се тестват по-малко. Някои имат нови функции (например поддържат по-нов хардуер) или съдържат допълнителни пакети, които не са част от архива на Дебиан.

Дебиан има ли жив компактдиск?

Да. Така наречените живи дискове или по-точно живи системи представляват напълно функционална система, подготвена за стартиране направо от DVD, USB или друг носител. При живите системи нищо не се инсталира на твърдия диск на компютъра. Вместо това се извършва начално зареждане от живия носител и системата е готова за работа. Всички програми се изпълняват направо от носителя.

Проектът Дебиан на живо предоставя живи файлове-образи за няколко видове системи и носители.

Не мога да заредя от оптичния носител! / От кой диск трябва да се зарежда?

Само първият компактдиск/DVD/BD от даден комплект е подходящ за начално зареждане.

Ако дискът с Дебиан не може да зареди, първо проверете дали записът е извършен коректно — вижте обяснението по-горе. Проверете и дали настройките на BIOS предполагат начално зареждане от съответното оптично устройство или USB носител.

Къде са образите за M68K, Hurd и останалите архитектури?

В зависимост от състоянието на дадена архитектура, образи за инсталиране са достъпни от различни места:

Има ли образи на нестабилната дистрибуция?

Образи на дискове за нестабилната дистрибуция няма. Пакетите в нестабилната дистрибуция се променят твърде бързо и затова е по-подходящо изтеглянето и инсталирането им да се прави от някой огледален сървър на Дебиан.

Ако сте наясно с рисковете при използването на нестабилната дистрибуция и искате да я инсталирате, има два начина:

Кой образ съдържа пакета Хикс?

За да разберете кой образ съдържа даден файл, използвайте търсачката в официалните дискове с Дебиан. Достъпна е информация за съдържанието на всички официални дискове с Дебиан от версия 3.0 (woody) насам, както и дневните и седмичните снимки на тестовото издание.

Има ли списък на файловете, съдържащи се в даден образ?

Да. Прегледайте съответния файл list.gz на cdimage.debian.org. За живите образи на Дебиан, прегледайте директорията, в която са образите и намерете файлове с подобни имена с добавен текст .packages в края. Изтеглете ги и потърсете в тях желаните пакети.

Софтуерът на официалните компактдискове е остарял. Защо не издадете нова версия?

Стабилната дистрибуция се издава само когато преценим, че е наистина стабилна. За съжаление, това означава че изданията се случват приблизително на всеки две години…

Ако се нуждаете от по-нова версия на даден софтуер в Дебиан можете да инсталирате стабилното издание и после да обновите (от Интернет) желаните пакети от тестовото. Смесването на различни издания е допустимо.

Може да опитате и образите на тестовата дистрибуция, които се обновяват всяка седмица. Информация за поддръжката на сигурността на тестовото издание има на страницата с често задавани въпроси за сигурността.

Ако имате нужда от по-нови версии само на някои пакети, можете да използвате услугата backports, която взима пакети от тестовото издание и ги променя за да могат да се използват на стабилното. Този вариант може да е по-безопасен в сравнение с инсталирането на пакета директно от тестовото издание.

Как да разбера дали изтеглям най-новите образи?

Забележката в края на страницата Дебиан на компактдиск съдържа версията на последното издание.

Как да проверя дали образите и записаните дискове са коректни?

Подробна информация за проверката на подписаните файлове с контролни суми има на страницата Проверка на автентичността на дисковете. След криптографска проверка на файловете с контролни суми може да се потвърди, че:

Проверката на записаните оптични носители е проблем, понеже някои видове носители могат да върнат допълнителни данни, освен тези в записания образ. Такива допълнителни данни не могат да се избегнат при запис на компактдискове в режим TAO, инкрементално записани DVD-R[W], форматирани DVD-RW, DVD+RW, BD-RE и носители USB. По тази причина трябва специално да се обърне внимание и да се прочетат точно толкова данни, колкото се съдържат в образа. Прочитането на допълнителните данни ще доведе до несъвпадение на контролната сума.

Допълнителна възможност е използването на помощната програма check_debian_iso, която проверява файлове с образи и оптични носители, като прочита точното количество данни от носителя и сравнява контролната им сума с тази във файла с контролни суми.

Защо изтегленият образ на DVD е по-малък от 1 GB вместо да е повече от 4 GB?

Най-вероятната причина е, че програмата, която използвате за изтегляне не може да работи с големи файлове. Обичайният симптом за това е, че по време на изтеглянето размерът на файла, съобщаван от програмата (и обема на изтеглените данни) се различават точно с 4 GB от истинския. Например ако образът е 4.4 GB, програмата ще го покаже като 0.4 GB.

Този проблем съществува и в някои стари версии на wget. Или обновете wget, или използвайте curl: curl -C -[адрес]

Как да запиша оптичен диск под Линукс/Юникс?

Обърнете внимание на факта, че всички образи ISO за amd64, arm64 и i386 могат да се използват и за зареждане от носител USB; повече информация за това има по-долу.

С програмата xorriso (за всички видове оптични носители; може да се използва и от обикновени потребители, а не само от администратори):
xorriso -as cdrecord -v dev=/dev/sr0 -eject debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso
За достигане на максималната скорост при запис на носители BD-RE (без забавянето, причинено от вграденото в устройството управление на дефектите), добавете опция stream_recording=on.

С програмата growisofsза носители DVD и BD:
growisofs -dvd-compat -Z /dev/sr0=debian-x.y.z-arch-MEDIUM-NN.iso

С програмата wodim за компактдискове:
wodim -v dev=/dev/sr0 -eject -sao debian-x.y.z-arch-CD-NN.iso

За Линукс са налични и следните графични програми: Brasero, K3b, X-CD-Roast и много други. Всичките са просто графични обвивки на горните програми за запис на ниско ниво.

Brasero
Изберете от бутона Burn Image, след това Click here to select a disc image, изберете изтегления файл ISO, проверете настройките под Properties и натиснете бутона Create Image.
K3b
Изберете от менюто Tools - CD - Burn CD Image. В прозореца, който се отваря въведете пътя до образа в полето Image to Burn, проверете останалите настройки и натиснете бутона Start.
X-CD-Roast
След стартиране на програмата натиснете бутона Setup и изберете страницата HD settings. Копирайте образа на носителя с Дебиан в някоя от директориите в таблицата. (Ако таблицата е празна въведете пътя до директория, която желаете да бъде използвана за временно съхранение на данни и натиснете бутона Add.) Натиснете бутона OK за да затворите прозореца. След това изберете Create CD и Write Tracks. Изберете страницата Layout tracks, изберете реда с името на файла и натиснете бутона Add, след това на бутона Accept track layout. Най-накрая натиснете бутона Write tracks.

Как да запиша образ ISO под Windows?

При последните версии на Windows, записването става чрез щракване с десния бутон на мишката върху файла ISO и избор на Burn image to disk (запис на образа на диск).

Записването може да е проблем на по-стари версии на Windows, защото много от програмите за запис използват собствени формати за образи. За да запишете образ във формат .iso може да се наложи да използвате специално меню. Търсете опции, подобни на файл ISO9660, Raw ISO image или 2048 байта/сектор. (Забележка: други стойности за параметъра байтове/сектор са недопустими!) Ако програмата която използвате не предлага такива възможности опитайте с друга (питайте приятел или колега). Ето малко информация за някои продукти:

ImgBurn (Freeware)
Има снимки на процеса на записване на компактдиск/DVD.
CDBurnerXP Pro (Freeware)
Записването на файл .iso е описано в ръководството на програмата.
Roxio Easy-CD Creator
От менюто File изберете Create CD from image.... Изберете тип файл .iso и желания образ. Отваря се интерфейса за настройване на процеса на запис, където трябва да се уверите, че всички настройки съответстват на поставения носител. В раздела Create options изберете Create CD, а за Write method, изберете Track at once и Close CD.
Nero от Ahead Software
Затворете помощника и изберете Burn Image от менюто File или Recorder. Ако се налага изберете All Files в прозореца за избор на файл. Изберета файла .iso, натиснете бутона OK в прозореца this is a foreign file (ако се появи такъв). В появилия се прозорец с настройки би трябвало всичко да е наред: Data Mode 1, Block Size 2048, Raw Data, Scrambled, and Swapped не е маркирано, а Image Header и Image Trailer оставени на 0. Натиснете бутона OK. Използвайте настройките по подразбиране под Write CD или Burn: Write, Determine maximum speedи Finalize CD трябва да са маркирани.
Microsoft Resource Kit Tools
Програмите Resource Kit Tools се предоставят безплатно от Microsoft и работят под Windows 2003 и XP. Включени са две програми за запис на компактдиск и DVD, с имена съответно Cdburn.exe и Dvdburn.exe. Използването на програмите е описано в придружаващите файлове с помощна информация. Накратко, командата, която трябва да се изпълни прилича на cdburn drive: iso-file.iso /speed max

Ако имате обновена информация за горните програми или знаете за други такива, съобщете ни.

Как да запиша диск под Mac OS?

Програмата Toast за Mac OS записва без проблеми файлове .iso. За допълнително подсигуряване може да промените кода на създателя на CDr3 (или CDr4), а кода на вида на iImg, например с програмата FileTyper. Двойно щракване върху файла ще го отвори направо в Toast, без да се налага да се влачи файла или да се отваря от менюто File-Open.

Друга възможност е програмата Disk Utility (част от Mac OS X версия 10.3 и по-висока). След стартиране (от папката /Applications/Utilities), изберете Burn... от менюто Image и изберете образа за запис. Проверете настройките и натиснете бутона Burn.

Друга възможност е програмата Disk Copy (част от Mac OS X версия 10.1 и по-висока). След стартиране (от папката /Applications/Utilities) изберете Burn Image... от менюто Image и изберете образа за запис. Проверете настройките и натиснете бутона Burn.

Как да запиша образ върху преносима памет USB?

Някои от образите за оптични носители на Дебиан и Дебиан на живо, включително тези за архитектури amd64, arm64 и i386, използват технология isohybrid, която позволява използването им по два начина:

На компютри с Линукс просто използвайте командата cp за копиране на образа върху носителя:

cp <файл> <устройство>

Може да използвате и командата dd:

dd if=<файл> of=<устройство> bs=4M; sync

където:

За създаване на преносима памет USB за начално зареждане под Windows може да се използва програмата win32diskimager. Съвет: може да се наложи да промените филтъра за входни файлове от *.img на *.* за да видите образа на Дебиан в списъка с входни файлове.

Препоръчваме да не се използва unetbootin за тази цел, поради вероятност от трудни за диагностициране проблеми при зареждане и инсталиране.

Как да надпиша дисковете?

Няма изисквания към надписването, но бихме препоръчали следната схема за осигуряване на приемственост:

Debian GNU/{Linux|Hurd|kFreeBSD} <версия>[<ревизия>]
Official {<архитектура>} {CD|DVD|BD}-<номер>

Например:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official i386 CD-1

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official amd64 DVD-2

Debian GNU/Linux 6.0.3
Official source BD-1

Debian GNU/kFreeBSD 6.0.3
Official i386 Netinst CD

Ако има достатъчно място може да добавите и кодовото име на изданието на първия ред: Debian GNU/Linux 6.0.3 Squeeze.

Забележете, че използването на думата Official и позволено само за дискове, чиято контролна сума съвпада с тази от файловете jigdo на официалните издания. Всички дискове с други контролни суми (например такива, съдадени от вас) трябва ясно да са обозначени като неофициални, например:

Debian GNU/Linux 6.0.3
Unofficial Non-free

Версии от рода на 6.0.3 не трябва да се използват за седмичните снимки за избягване на объркване с официалните издания. Вместо това включете кодово ме като etch или име на дистрибуция като testing. Добавете и Snapshot и датата на снимката:

Debian GNU/Linux etch
Official Snapshot alpha Binary-2
2005-06-17

Има ли готови картинки и обложки за дисковете?

Официално оформление за обложка и етикет на дисковете няма. Някои идеи можете да разгледате на страницата за обложки.

Достъпни ли са образите на стари дискове?

Някои стари образи се пазят в архива на cdimage.debian.org. Това е полезно ако например искате да опитате Дебиан на архитектура, която не се поддържа от новите издания.

Ако инсталирате от много стар носител (преди версия 4.0 Etch), съдържанието на файла /etc/apt/sources.list по подразбиране ще сочи към актуалното стабилно издание на Дебиан. Това означава, че всяко обновяване по мрежата ще обнови системата до текущото стабилно издание.

Кой е най-добрият начин за инсталиране на Дебиан на много свързани компютри?

Ако планирате да инсталирате Дебиан на голям брой компютри след това да ги поддържате обновени (например с обновявания по сигурността), инсталирането от компактдиск не е идеално, но при инсталирането от Интернет пък всеки пакет ще бъде изтеглен многократно. В такава ситуация е най-добре да настроите локално кеширане по един от трите начина:

Инсталирането на голям брой машини може да е проблематично. Напълно автоматизираното инсталиране (FAI), достъпно и като пакет за Дебиан, може да помогне с тази задача.

Имам локален огледален сървър на Дебиан и искам да създам собствени дискове. Как да го направя?

Освен локален огледален сървър на Дебиан ще ви трябва и доста свободно дисково пространство. Програмите за създаване на образи на дискове са събрани в пакета debian-cd. Добра идея обаче е да се използва последния вариант от git. (Все пак проверете дали всички зависимости на пакета са инсталирани за да е сигурно, че всички помощни инструменти са налице.)

За получаване на последните изходни кодове от git се убедете, че имате инсталиран git и изпълнете следната команда в празна директория:

git clone https://salsa.debian.org/images-team/debian-cd.git

Проверете архива на пощенския списък debian-cd за отговори на въпросите, които неизбежно ще възникнат. :-)

Как да се присъединя към огледалните сървъри с образи на дискове с Дебиан?

Необходимите стъпки за създаване на огледален сървър и поддържането му актуален са описани в отделна страница.

Липсват образи! Намирам само първите N образа! Къде са останалите?

Не предлагаме пълен комплект от образи ISO за всички архитектури с цел намаляване на заетото дисково пространство на огледалните сървъри. За създаване на липсващите образи можете да използвате jigdo.